Gå til sidens indhold

Gråbrødre Kirkegård

På Gråbrødre Kirkegård ligger et bredt udsnit af Roskildes befolkning begravet.
Gravmælerne er værd at kigge nøjere på lige fra prangende opbygninger til beskedne marksten. Her er klassisk inspirerede steler, obelisker og søjler, grotter, støbejernskors og store liggesten. En del af gravsteder er desuden indhegnet af jerngitre.

Der er indgang til Gråbrødre Kirkegård fra St. Gråbrødre Stræde samt fra Hestetorvet.

Kønsrollerne i svunden tid kan også studeres. Mange gravmæler gør ingen forskel mellem ægtefæller, men man ser også et vældigt gravminde over manden, mens den trofaste hustru har fået en lille plade ved monumentets fod.

Der er på kirkegården gravsteder med folk med tilknytning til kathedralskolen, som rektorerne Søren Block og J.H Tauber. Der er de store købmandsslægter Bruun, Brønniche, Kornerup og Borch, embedsmænd og politikere som Johannes Dam Hage og C.C.V. Liebe, håndværkere som murer dynastiet Schledermann, eller de til domkirken knyttede som domprovst Gude og kirkeværgen Steen Friis.

På kirkegården er der også krigergrave over unge mænd, der faldt ved Dybbøl i 1864.

Endvidere er der gravsteder med kunstnere som forfatteren Gustav Wied organisten Hans Matthison-Hansen og komponisten C.E.F. Weyse. Sidstnævnte boede ikke i byen, men hans tilknytning til Roskilde var så stærk, at han ønskede at blive begravet her.

Kapellet blev opført i 1855 med Henning Wolf og Ferd. Meldahl som arkitekter og regnes for en af 1800-tallets skelsættende bygninger i Danmark.

Kirkegården var i en årrække lukket for nyerhvervelser, men blev genåbnet i 2013, med urnegravesteder som noget nyt samt en ny kisteafdeling.

Gråbrødre Kapel

Gråbrødre Kapel blev opført i 1855 med Henning Wolf og Ferd. Meldahl som arkitekter.

På grund af det fine murstensarbejde regnes Gråbrødre Kappel for en af 1800-tallets skelsættende bygninger i Danmark.

Kapellet blev i 1995 restaureret ved arkitekt Per Axelsen. Det benyttes nu atter til begravelser. Desuden afholdes her koncerter og konfirmations forberedelse.

I det lille, indhegnede område syd for kapellet findes bygningssten fra det gamle kloster.

Her opbevares også enkelte ældre gravsten.