Gå til sidens indhold

Ved dødsfald

Når døden rammer, kan det være svært at finde vej gennem sorgen og alle de praktiske opgaver, der følger med. Døden kan være ventet eller uventet. Og uanset omstændighederne, er det ikke let at stå tilbage som pårørende. På denne side kan du orientere dig om de praktiske overvejelser, som følger med når der sker et dødsfald.

Anmeldelse af dødsfald

Når en person går bort, er det en læge, hospitalslæge, vagtlæge eller lignende der skriver en dødsattest på den afdøde. Kort efter, skal den nærmeste pårørende anmelde dødsfaldet.

At håndtere anmeldelsen af et dødsfald kan være en udfordrende og følelsesmæssig opgave, men det er vigtigt at huske, at der er hjælp til rådighed. I de fleste tilfælde kontakter den pårørende til afdøde en bedemand efter eget valg. Det kan lette den svære proces, at en bedemand vejleder en. Hvis du kontakter en bedemand, skal du give din fuldmagt og bedemanden kan foretage dødsanmeldelsen for dig.

Du kan også selv foretage dødsanmeldelsen dette gør du på borger.dk. Her kan du læse mere om, hvordan du skal forholde dig hvis du ønsker selv at stå for det praktiske.

Bedemand

Ud over at bedemanden kan hjælpe med dødsanmeldelsen, kan bedemanden hjælpe med mange praktiske ting. Når man er midt i sorgen, kan en bisættelse eller begravelse forekommer uoverskuelig. Her kan bedemanden hjælpe med rådgivning og vejledning i den svære tid. En bedemand kan rådgive om valg af kiste, urne, blomster mv. Du bestemmer selv om du vil bruge en bedemand.

Bisættelse eller begravelse?

Når man står over for at træffe beslutninger om begravelse af en afdød, er det væsentligt at forstå forskellen mellem bisættelse og begravelse.

Begravelse: En begravelse er den traditionelle praksis, hvor den afdøde bliver placeret i en kiste og derefter begravet i en grav på en kirkegård.

Bisættelse: Bisættelse involverer kremering af den afdøde, hvor kroppen omdannes til aske. Denne aske kan derefter anbringes i en urne, som kan opbevares i en urnegrav, eller den kan spredes med særligover åbent hav med betydning for den afdøde eller familien.

Valget mellem bisættelse og begravelse er en personlig beslutning, der kan påvirkes af personlige præferencer. Det er vigtigt at overveje, hvad der bedst repræsenterer den afdødes ønsker og familiens behov for at mindes og sørge.

Uanset om du vælger en begravelse eller en bisættelse, er det vigtigt at søge rådgivning fra en bedemand eller en præst, hvis du har spørgsmål eller brug for vejledning i processen. Det vigtigste er at vælge en løsning, der føles meningsfuld og værdig, så I kan mindes og ære afdødes liv på den måde, der føles bedst.

Kirke eller kapel?

At vælge den rigtige kirke eller kapel er en vigtig del af at skabe en meningsfuld og værdig ceremoni til ære for den afdøde. Tag dig tid til at overveje de nævnte faktorer, og sørg for, at det valgte sted passer til de ønsker og behov, der er relevante for din familie og den afdøde. Sammen kan I skabe en smuk ceremoni, der mindes og ærer deres liv på passende vis. Roskilde Kirkegårde kan tilbyde både kirke og kapeller. Vi har kapellet på Østre Kirkegård, Gl. Vor Frue Kirkegård og Roskilde Domkirke som kan anvendes til bisættelser og begravelser.

Præst eller borgerlig?

Skal der være en præst med til bisættelsen/begravelsen eller er det en borgerlig bisættelse/begravelse? Det afhænger af afdødes tilknytning til folkekirken. Hvis den afdøde ikke var medlem af folkekirken, vil der blive tale om en såkaldt borgerlig ceremoni, som kan finde sted i et kirkegårdskapel men ikke i en kirke. Det er vigtigt at undersøge om afdøde var medlem af folkekirken.

Hvis afdøde var medlem af folkekirken, vil der være tale om en klassisk ceremoni hvor præsten forestår bisættelsen/begravelsen. Den klassiske ceremoni er ofte baseret på en blanding mellem afdødes og de pårørendes ønsker.